Web Analytics Made Easy - Statcounter

گویا پایانی برای رویدادهای نجومی هفته پایانی آذر ۹۹ نمی توان متصور بود. به جز خورشید گرفتگی و بارش شهابی ۲۴ آذر که اولی در کشور دیده نمی شد، برای رصد بارش شهابی دوپیکری بهترین شرایط را امسال پیش رو داشتیم؛ همین طور برخی رویدادها مانند رویت هلال های صبحگاهی و شامگاهی از دیگر اتفاقات نجومی روزهای آخر پاییز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید همین رویدادهای آسمانی بتواند گاهی اوقات نگاه و توجه ما انسان ها را از زمین و اتفاقات خوب و بد آن دور کرده و با توجه به آسمان پرستاره بتوانیم آرامش و انرژی لازم را برای ادامه حیات دریافت کنیم.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در همین راستا توصیه می کند از شبانگاه چهارشنبه ۲۶ آذر ماه جاری تا شامگاه ۵ دی ۹۹، نباید چشم از دو سیاره غول پیکر سامانه خورشیدی یعنی برجیس (مشتری) و سیاره حلقه بر گردن کیوان (زحل) برداشت؛ چرا که باید نزدیک و نزدیکتر شدن این دو سیاره به یکدیگر را طی این شب ها احساس کنید تا پدیده همنشینی بسیار نزدیک آنها در شامگاه اول دی ۹۹، برایتان از جذابیت بیشتری برخوردار باشد.

«مسعود عتیقی» می گوید: برخی رخدادهای نجومی خاص هستند و این موضوع می تواند به علت وجود فاصله زمانی زیاد بین تکرار یک رخداد باشد. مثلا فاصله گذرهای سیاره ناهید از مقابل خورشید زیاد است و حتی توسط افراد غیر آماتور نیز می تواند مورد توجه واقع  شود، اما نوع دیگری از رویدادهای نجومی مانند ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی که برای آماتورهای ستاره شناسی جذابیت دارد، حتی در صورت تکرار هر ساله، رصد آنها انجام می شود.

مقارنه بزرگ سیاره های مشتری و کیوان در روز اول دی ماه ۹۹ 

وی افزود: رویداد پیش روی نجومی ما یعنی هم نشینی مشتری و کیوان بسیار خاص است. هر ۲۰ سال و یا بطور دقیق تر هر ۱۹.۶ سال هم نشینی سیارات برجیس و کیوان رخ می دهد، اما در هم نشینی به شدت نزدیک برجیس و کیوان (مقارنه بزرگ) شرایط به گونه ای است که این اجرام با چشم غیرمسلح از یکدیگر قابل تفکیک نیستند؛ کمترین فاصله این دو جرم در ساعت ۱۶:۵۲ دقیقه عصر دوشنبه اول دی ماه ۹۹ خواهد بود. 

آسمان شامگاه دوشنبه اول دی ماه ۹۹

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: علاقمندان برای مشاهده این همنشینی بی سابقه در جنوب غرب آسمان در روز اول دی ماه با توجه به زمان غروب خورشید درساعت ۱۶:۵۵ دقیقه، حدود دو ساعت  فرصت خواهند داشت.

تصویر این اجرام به تفکیک از درون تلسکوپ در شامگاه دوشنبه اول دی 

عتیقی خاطر نشان کرد: سیاره برجیس با قطر ۱۴۳ هزار کیلومتر هر ۱۱.۹ سال و سیاره کیوان هر ۲۹.۵ سال زمینی یک بار به دور خورشید می چرخند و شرایطی ایجاد می شود که هر ۲۰ سال یک بار این دو سیاره که در فضا چند صد میلیون کیلومتر با یکدیگر فاصله دارند، از دید ناظر زمینی نزدیک به هم دیده شوند.

وی افزود: سیاره برجیس با ۷۹ قمر، بزرگترین قمر سامانه خورشیدی «گانیمد» را با قطر ۵ هزار و ۲۶۰ کیلومتر در اطراف خود دارد که از سیاره تیر (عطارد) نیز بزرگتر است و کوچکترین قمر منظومه خورشیدی «لدا» به قطر ۱۰ کیلومتر به دور این سیاره غول پیکر در حال چرخش است.

به گفته عتیقی، میانگین فاصله برجیس از زمین ۶۲۸ میلیون کیلومتر است و چهار قمر «آیو»، «اروپا»، «گانیمد» و «کالیستو» و  از درون تلسکوپ به راحتی دیده می شوند؛ این قمرها برای اولین بار توسط « گالیلئو گالیله» کشف شدند.

وی افزود: سیاره کیوان با قطر ۱۲۰ هزار کیلومتر، ۱۰ برابر زمین قطر داشته و بطور میانگین در فاصله یک میلیارد و ۲۷۵ میلیون کیلومتری زمین قرار دارد. چگالی آن به قدری کم است که اگر بطور مثال اقیانوس فرضی در این سیاره وجود داشت که کیوان بر روی آن قرار می گرفت، این سیاره به صورت شناور باقی می ماند!

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: کیوان ۸۲ قمر دارد و بزرگترین قمر آن «تایتان» با قطر ۵ هزار و ۱۲۰ کیلومتر دومین قمر منظومه شمسی است. این قمر پس از سیاره سرخ بهرام و قمر «اروپا» در اطراف برجیس؛ کاندایدای ادامه حیات بشری در میلیون ها سال آینده خواهد بود. 

هم نشینی یلدایی مشتری و کیوان 

عتیقی در مورد هم نشینی یلدای سیاره های مشتری و کیوان، گفت: نکته قابل توجه این است که این اجرام در شامگاه دوشنبه اول دی ماه و پس از غروب خورشید در شرایط به مراتب بهتر در جنوب غرب آسمان به صورت «یک جرم» دیده می شوند.

وی پیشاپیش با تبریک سال نو میلادی به هموطنان مسیحی و مسیحیان سراسر جهان گفت: با توجه به اینکه این پدیده جذاب و نادر نجومی در آستانه سال نو میلادی روی می دهد، برخی از آن به عنوان ستاره کریسمس یاد کرده اند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران متذکر شد: لازم به توضیح است که شامگاه پنجشنبه ۲۷ آذر ماه جاری هلال زیبای ماه آدرس خوبی برای یافتن این دو سیاره است و این اجرام تا ساعتی پس از غروب خورشید با یکدیگر و هلال زیبای ماه همنشین خواهند بود.

عتیقی در مورد قِران معروف ماه و مشتری که این بار با حضور سیاره کیوان صورت می گیرد، گفت: جدایی سیاره های برجیس و کیوان در شامگاه دوشنبه اول دی ماه، ۶ دقیقه کمان که برابر  یک پنجم قطر ماه کامل (نیم درجه و یا ۳۰ دقیقه کمان) خواهد بود. این در حالی است که میانگین فاصله این دو سیاره در فضا از یکدیگر حدود ۶۴۶ میلیون کیلومتر است.

وضعیت آسمان صبحگاهی هنگام همنشینی مشتری و کیوان در ۲۰ سال قبل

وی خاطر نشان کرد: ۱۱ خرداد ۱۳۷۹ هم نشینی این دو غول سامانه خورشیدی در برج فلکی بره (حمل) در آسمان صبحگاهی و با فاصله کمی از طلوع خورشید رخ داد، اما به اندازه امسال به هم نزدیک نبودند و جدایی آنها یک درجه و ۱۱ دقیقه کمان بود. آخرین باری که نزدیکی سیاره برجیس و کیوان را ساکنان زمین تقریبا با شرایط امسال شاهد کردند در عصر گالیله منجم ایتالیایی یعنی ۳۹۷ سال پیش و در سال ۱۶۲۳ میلادی بوده است.

وضعیت آسمان هنگام همنشینی مشتری و کیوان در عصر گالیله ۳۹۷ سال پیش

وی ادامه داد: روز دوشنبه ۲۲ تیر ۱۰۰۲ شمسی (۱۶۲۳ میلادی)، فاصله برجیس و کیوان از خورشید حدود ۱۳ درجه بود و این دو جرم حدود ۴۶ دقیقه در آسمان قابل مشاهده بودند، اما با وجود اینکه این پدیده در عصر اختراع و ابداع تلسکوپ در زمان گالیله رخ داد، ولی شرایطی خوبی برای مشاهده نداشت.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: این اتفاق هشت قرن قبل، یعنی ۷۹۴ سال پیش با شرایط نزدیک به شرایط امسال رخ داد و روز پنجشنبه ۱۴ اسفند ۶۰۴ شمسی ( ۱۲۲۶ میلادی )، سیاره های برجیس و کیوان که مانند امسال در برج بزماهی ( جَدی ) اما در افق صبحگاهی قرار داشتند، در ساعت ۴:۱۵ بامداد طلوع کردند. البته در آن زمان تلسکوپ برای رصد و امکان تفکیک این دو جرم وجود نداشت.

نقشه آسمان از این واقعه در ۷۹۴ سال قبل 

در نجوم قدیم به همنشینی اجرام آسمانی که کمتر از یک درجه با یکدیگر جدایی داشتند قِران می گفتند که به معنی نزدیکی است و غربی ها برای بیان این واقعه از واژه «مقارنه» و زمانی که این دو جرم بسیار به هم نزدیک باشند، از واژه «مقارنه بزرگ» استفاده می کنند.

عتیقی افزود: در حقیقت مقارنه بزرگی پیش روی ماست که از درون تلسکوپ و دوربین های دوچشمی و حتی لنزهای تله قدرتمند عکاسی، این سیارات به تفکیک به همراه حلقه های کیوان و اقمار گالیله ای برجیس دیده می شوند. توجه داشته باشیم که مقارنه بعدی این دو سیاره، ۲۰ سال آینده در روز دوشنبه ۱۵ آبان ۱۴۱۹ شمسی با جدایی نسبتا زیاد یک درجه و ۱۴ دقیقه در صورت فلکی خوشه (سنبله) صورت می گیرد.

وضعیت آسمان در زمان هم نشینی مشتری و کیوان در سال ۱۴۱۹ شمسی 

وی ادامه داد: البته برای مشاهده یک هم نشینی جذاب دیگر از دو سیاره برجیس و کیوان باید تا بامداد جمعه ۲۵ اسفند ۱۴۵۸ خورشیدی (۶۰ سال دیگر) منتظر ماند تا این اجرام در صورت فلکی بزماهی با جدایی شش درجه کمان مانند امسال با یکدیگر ملاقات کنند.

وضعیت آسمان صبحگاهی هنگام هم نشینی مشتری و کیوان در سال ۱۴۵۸ شمسی

 عمر محدود بشری شاید فرصت مجددی برای مشاهده این پدیده جذاب و نادر نجومی تا ۶۰ سال دیگر را برای همگان فراهم نکند؛ پس فرصت طلایی عمر را برای مشاهده این پدیده که به راحتی با چشم و امکانات رصدی قرن ۲۱ قابل مشاهده است، از دست ندهید.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به شرایط اجتماعی ناشی از پاندمی کووید-۱۹ گفت: اگر شیوع کرونا عاملی برای ایجاد برخی محدودیت ها شده است، اما فرصت مطالعه این نوشتار را در این همه گیری دارید و می توانید ضمن رعایت دستورالعمل ها و از این طریق ضمن کم کردن فشار کاری پرستاران عزیز و کادر درمانی کشورمان، این پدیده زیبا را به همراه خانواده زیر سقف هتل چند هزار ستاره آسمان حتی در پشت بام منزل و در کنار برجیس و کیوان جشن بگیرید.

عتیقی گفت: همچنین عکاسی چه به صورت آفوکال حتی با دوربین های تلفن همراه از پشت چشمی تلسکوپ و یا دیگر ابزارهای رصدی که آموزش هایی را در وبگاه، کانال تلگرام و اینستاگرام انجمن نجوم آماتوری ایران برای شما قرار داده یا به شکل اتصال بدنه دوربین های DSLR به تلسکوپ این رخداد جالب و استثنایی را برای همیشه در ذهن، عکاس ها و فیلم های خود ماندگار کنید و زمستان امسال را به امید دنیایی عاری از بیماری و جنگ آغاز کنید.

برچسب‌ها کره ماه مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران رخداد نجومی سیاره مشتری سیاره زحل

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کره ماه مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران رخداد نجومی سیاره مشتری سیاره زحل کره ماه مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران رخداد نجومی سیاره مشتری سیاره زحل اخبار کنکور مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران دوشنبه اول دی ماه میلیون کیلومتر برجیس و کیوان دو سیاره سیاره برجیس وضعیت آسمان برای مشاهده دو جرم هم نشینی سال پیش ۲۰ سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۵۱۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدردانی جهاد اسلامی از جنبش‌های دانشجویی برای حمایت از غزه

سخنگوی جنبش جهاد اسلامی با تمجید از جنبش عظیم دانشجویی در حمایت از غزه که از آمریکا آغاز شد و به سراسر جهان گسترش یافت تاکید کرد که جنگ تنها در صورت توقف کامل تجاوزات دشمن صهیونیستی و خروج نیروهای آن از غزه پایان می‌یابد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «مصعب البریم» سخنگوی جنبش جهاد اسلامی فلسطین طی سخنانی اعلام کرد که تا زمانی که تجاوزات رژیم اشغالگر به طور کامل متوقف نشود و نیروهای صهیونیستی از نوار غزه عقب‌نشینی نکنند جنگ پایان نخواهد یافت و ما هرگز از این شروط خود عقب نشینی نخواهیم کرد.

سخنگوی جهاد اسلامی در گفتگو با المیادین اظهار داشت که مقاومت در انتظار عقب نشینی دشمن صهیونیستی است که شکست خود را در عرصه میدانی ثابت کرده است.

وی با تاکید بر هماهنگی و وحدت موضع همه گروه‌های مقاومت اعلام کرد که مقاومت همچنان با قدرت در میدان حضور دارد و موضع قدرت آن در روند سیاسی نباید کمتر از روند میدانی باشد.

این مسئول جنبش جهاد اسلامی در ادامه به جنبش عظیم دانشجویی در سراسر جهان از جمله آمریکا و اروپا و کشورهای عربی در حمایت از غزه اشاره کرده و به همه دانشجویان و آزادگان جهان که این جنبش‌ها و تظاهرات‌ها و اعتصابات را برای حمایت از غزه برگزار می‌کنند درود فرستاد.

در سایه تحولات اخیر مربوط به مذاکرات آتش بس غزه که در قاهره برگزار شد یک منبع فلسطینی آگاه جزئیات روند این مذاکرات و آخرین نتیجه آن را اعلام و تاکید کرد که در سند پیشنهادی جدیدی که به جنبش حماس ارائه شده شاهد عقب نشینی طرف صهیونیستی از برخی مواضع آن هستیم.

این منبع فلسطینی آگاه در گفت‌وگو با شبکه المیادین اعلام کرد که سند پیشنهادی که اخیراً به جنبش حماس تحویل داده شد شامل نکات مثبت و عقب نشینی در موضع رژیم صهیونیستی است. البته حماس همچنان باید موضوعات کلیدی به ویژه آتش بس دائمی و عقب‌نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه را بررسی کند.

این منبع افزود که جنبش حماس بعد از سفری که هیئت آن اخیرا به قاهره داشت، همچنان در حال بررسی پیشنهاد جدید طرف صهیونیستی بوده و در حال انجام رایزنی‌های فشرده است و تماس دائمی با میانجی‌های مصری و قطری دارد.

منبع فلسطینی: اسرائیل از مواضع خود عقب‌نشینی کردحماس: هر توافقی مشروط به موافقت اسرائیل با خواسته‌های ماست

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ناسا برای طوفان‌های شدید خورشیدی در مریخ آماده می‌شود
  • حقایق پنهان درباره ماه
  • امام(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند / امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی را ارائه کردند
  • کشف نخستین سیاره بی‌ستاره!
  • با رزرو تور کیش، این نمایشگاه‌های جذاب جزیره را در 1403 از دست ندهید
  • نقشه‌ تلسکوپ فضایی «جیمز وب» از آب‌وهوای یک سیاره فراخورشیدی
  • قدردانی جهاد اسلامی از جنبش‌های دانشجویی برای حمایت از غزه
  • منبع فلسطینی: اسرائیل از مواضع خود عقب‌نشینی کرد
  • شهید مطهری الگویی ارزشمندی برای دانشجویان است
  • فلسفه نامگذاری ماه‌های شمسی چیست؟