Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایرنا ، سال تبری با ماه مرداد که در زبان تبری به آن " فردینه ماه " گفته می شود آغاز می شود و با نوروز ماه یا همان تیر ماه شمسی پایان می یابد.

 براساس موثق ترین روایت مربوط به سال تبری، آغاز این سال از دوم مرداد ماه است. بر اساس پژوهش های تاریخی سال تبری ۱۳۳ پیش از هجرت ، مصادف با پادشاهی "قباد ساسانی" و حاکم شدن فرزندش "کیوس" بر سرزمین تبرستان شروع می شود ، زمانی که دامنه سرزمین تبرستان از شمال غربی خراسان تا مرز آذربایجان و از جنوب نیز به استان قم امروزی گسترش داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخلاف سال شمسی و میلادی، تمام ۱۲ ماه سال تبری ۳۰ روزه است و ۳۶۰ روز دارد که پنج روز اضافه هر سال "پیتِک" نامیده شده و به آخر سال اضافه می‌شود. در تقویم تبری همانند سال شمسی ۶ روز اضافه سال های کبیسه نیز محاسبه شده است که به ان "ششک" گفته می‌شود.

سال طبری با ماه مرداد که در زبان تبری به آن " فردینه ماه" گفته می شود آغاز و با نوروز ما یا همان تیرماه شمسی پایان می‌پذیرد.

هر سال مردم مازندران به خصوص جنگل و مرتع نشینان که بومیان اصیل استان نیز محسوب می شوند، آغاز سال تبری را با موسیقی، پایکوبی و شاهنامه خوانی جشن می‌گیرند. علاوه بر این در برخی مناطق استان برای جشن آغاز سال تبری ضیافت غذا نیز بر پا می‌شود.

امسال اما به خاطر شیوع ویروس کرونا  اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اعلام کرد که امسال همزمان با آغاز سال ۱۵۳۲ تبری ویژه برنامه های گوناگون فرهنگی و هنری در سراسر استان، با توجه به شرایط کنونی کشور و رعایت پروتکل های بهداشتی و بیشتر به صورت مجازی ، برگزار می شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در این مورد گفت : گرامی داشت استاد هومند، پدر تقویم تبری، اهدای تندیس سال نو تبری و... بخشی از برنامه های پیش بینی شده در این روز است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ، عباس زارع ساخت موسیقی نو سال را یکی دیگر از برنامه‌های سال نو تبری عنوان کرد و افزود : استفاده از تولیدات هنری برای اشاعه و ترویج باورها، آیین ها و ... یکی از دغدغه های این اداره کل می باشد، از اینرو ساخت موسیقی نو سال و بهره گیری از سازهای مازندرانی و تلفیق آن با شعر بومی با هدف معرفی نو سال تبری از دیگر برنامه های سال نو تبری امسال است.

وی با اشاره به برگزاری مسابقاتی با هدف معرفی هر چه بیشتر سال نو تبری از انتشار فراخوان مسابقه « نو سال تبری»، با موضوعات گوناگون نظیر: طراحی لوگوی « نو سال تبری»، مسابقه آوازهای مازندرانی ویژه نوجوانان تا ۱۵ سال، مسابقه نقاشی کودکان با موضوع نوسال تبری و مسابقه شعر ( دوبیتی) محلی با موضوع مازندران خبر داد و افزود: سعی بر این است تا با درگیر کردن قشر جوان و نوجوان استان، مخاطبان وسیع تری را تحت پوشش قرار دهیم.

زارع گفت : جوایز در هر بخش از مسابقات یاد شده به نفرات اول تا سوم: ۶۰۰، ۵۰۰، ۴۰۰ هزار تومان می باشد.

وی تولید محتوا و انتشار گسترده آن را در فضای مجازی از دیگر برنامه های سال نو تبری دانست.

زارع همچنین از تلاش برای اجرای ویژه برنامه ای به صورت زنده از سالن مجتمع سلمانی هراتی این اداره کل خبر داد و گفت: در صورت تأمین بسترهای لازم و فراهم شدن زیرساخت های ضروری، این ویژه برنامه در تاریخ دوم مرداد به صورت زنده همراه با حضور هنرمندان نامی و پیشکسوت مازندران رقم خواهد خورد.

در تقویم باستانی تبری فصل بهار ۱۰۰ روز شامل ۵۰ روز بهار سرد و ۵۰ روز بهار گرم ، تابستان ۸۵ روز ، پاییز سرد ۵۰ روز و زمستان هم ۸۰ روز است .
فردینه ماه ، کرچه ماه ، هر ماه ، تیر ماه ، ملار ماه ، شروینه ماه ، میر ماه ، دونه ماه ، ارکه ماه ، د ماه ، وهمنه ماه و نوروز ماه از ماه های تبری هستند.

تبرستان به لحاظ جغرافیایی شامل استان مازندران ، بخش هاییی از استان های گلستان و گیلان ، استان تهران و شمال استان سمنان بود که از قرن دهم هجری شمسی نام مازندران بر این سرزمین نهاده شد.
علت نامگذاری تبرستان یا ' تپورستان ' نیز در واقع به دلیل وجود قوم ' تپور ' بوده است که چهار هزار سال پیش در این استان زندگی می کردند.

برچسب‌ها اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه های سال نو سال نو تبری اداره کل سال تبری نو سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۸۲۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخشش دختران مازندرانی در مسابقات تیراندازی کشور

به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی رجبی شامگاه پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: ماهک مسلمی و سیده مهنّا سیدپور تیراندازان مازندرانی با ثبت رکوردهای خوب در مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بانوان به مرحله فینال راه یافتند.

وی افزود: در فینال این مسابقات که عصر پنجشنبه در مجموعه تیراندازی آزادی تهران برگزار شد، ماهک مسلمی رتبه سوم کشور را به‌دست آورد و سیده مهنّا سیدپور در جایگاه پنجم قرار گرفت.

دبیر هیأت تیراندازی مازندران که به همراه تیم تیراندازی استان در این رقابت‌ها حضور و مربیگری ورزشکاران را برعهده دارد، اضافه کرد: مراسم اهدای مدال با حضور کبری غیاثی نایب‌رئیس فدراسیون، یاسر خلیل‌نژاد مسئول کمیته آموزش و حسین باقری سرمربی تیم‌ملی نوجوانان و جوانان برگزار شد.

گفتنی است: مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بانوان در سال ۱۴۰۳ در سه رده سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در مجموعه تیراندازی آزادی تهران برگزار شد.

کد خبر 6095329

دیگر خبرها

  • مشکلات شالیکاران مازندرانی در خصوص تامین کود شیمیایی مرتفع می‌شود
  • راه‌یابی دو بانوی تیرانداز مازندرانی به فینال مسابقات کشور
  • درخشش دختران مازندرانی در مسابقات تیراندازی کشور
  • روزهای خنک و بارانی در انتظار مازندرانی‌ها
  • دعوت چند بازیکن مازندرانی به اردوی تیم ملی فوتبال هفت نفره
  • مراسم دسته روی شهادت امام جعفر صادق (ع)در مازندران برگزار می شود
  • ۹ معلم مازندرانی نمونه کشوری شدند
  • جوان مازندرانی عضو هیأت رئیسه فدراسیون وزنه‌برداری شد
  • عزیمت زائران مازندرانی به عمره مفرده
  • بهره‌مندی ۳۶۰۰ دانش‌آموز مازندرانی از طرح سراد